Wat is micro circulatie?

Microcirculatie is de doorbloeding van de kleinste bloedvaten, de capillairen. Deze is doorgaans niet zichtbaar te maken. ​Tijdens de studie medicijnen en fysiotherapie wordt er slechts weinig aandacht besteed aan microcirculatie, terwijl deze toch 74% van ons gehele bloedvatenstelsel uitmaakt. De microcirculatie is belangrijk voor een goede celstofwisseling en goed functionerende organen. Het duurt vaak 10-15 jaar alvorens mensen klachten kunnen krijgen vanwege een verstoorde microcirculatie. Als de doorbloeding van organen en weefsels 40-80% verminderen, krijgen we hier symptomen van of worden ziek.

De belangrijkst factor voor een efficiënte en goede microcirculatie is de vasomotoriek van de pre-capillaire kleine arteriolen. Ruim honderd jaar geleden, hebben we hier al kennis van genomen. Voor het eerst heeft men deze vasomotoriek microscopisch waargenomen in een vleermuisvleugel. Maar gedurende 100 jaar heeft men deze niet kunnen beïnvloeden. Men begreep niet hoe dit toen functioneerde.

Dr. Louis J. Ignarro, Dr. Robert F. Furchgott en Dr. Ferrit Murad ontvingen hiervoor de Nobelprijs omdat zij ontdekten dat het NO-molecuul (stikstofoxide) hiervoor verantwoordelijk is.

De Nobelprijs voor fysiologie of geneeskunde 1998 werd gezamenlijk toegekend aan Robert F. Furchgott, Louis J. Ignarro en Ferid Murad “voor hun ontdekkingen over stikstofoxide als signaalmolecuul in het cardiovasculaire systeem.”

WAT KUNNEN OORZAKEN ZIJN VAN EEN VERSTOORDE MICROCIRCULATIE
– Te weinig lichaamsbeweging
– Te veel stress, burn-out, zowel fysiek (overbelasting), mentaal / emotioneel (teveel prikkels zoals; licht, geluid, informatie, straling (mobiel, computer, Ipad) en psychisch.
– Exo- en endotoxinen in onze voeding, drinkwater en de buitenatmosfeer.

ZIEKTEN EN PROBLEMEN DIE VERBAND HOUDEN MET EEN VERSTOORDE MICROCIRCULATIE
– Diabetes mellitus
– Wondgenezingsstoornissen
– Perifeer Arterieel Vaatlijden (PAV)
– Vertraagd herstel (na ziekten, blessures, sport, mentale activiteit)
– Zwak immuunsysteem

WAT IS VASOMOTORIEK?
De arteriolen zijn omgeven door een gladde spierlaag, die het bloed door de capillairen pompt met een bepaalde peristaltische beweging met een frequentie van ongeveer 30 tot 50 x per 10 minuten.
Een goede vasomotoriek is belangrijk voor een goede zuurstoftoevoer naar de cellen en afvoer van afvalstoffen naar het centrum van het lichaam en een goede energieproductie. Op het moment dat dit proces verstoord wordt, heeft dit tot gevolg dat allerlei stofwisselingsprocessen zullen veranderen, wat consequenties heeft voor het functioneren van bijna al onze weefsels. Deze vasomotoriek is een automatisch gereguleerd proces, dat wordt gestuurd door het orgaan zelf. Als hier iets mee aan de hand is, dan heeft dit ook (zeker op langere termijn) een negatieve invloed op de vasomotoriek en hiermee dus de microcirculatie. Het gevolg is dat de toevoer van essentiële (voedings)stoffen naar de cel nog verder achteruitgaat. Hierdoor ontstaan chronische klachten en die op langere termijn steeds erger worden.

Om een verstoorde microcirculatie in beeld te brengen, is op moment niet zo eenvoudig. In een normale ziekenhuissetting is dit nog niet uitvoerbaar. Toch heeft 75-80% van alle klachten waarmee we een huisarts bezoeken, een (groot) verband met een verstoorde microcirculatie.
Aangezien er in de pre-capillaire  klein-arteriolen geen receptoren zitten,  is de vasomotoriek niet te verbeteren met medicatie. Vaatverwijdende medicatie hebben alleen invloed op de grote arteriolen.

Elk orgaan regelt in principe zelf zijn eigen microcirculatie door het verhogen of verlagen van de vasomotoriek. Als een orgaan (langdurig) ziek is, kan dit ook invloed hebben op zijn eigen vasomotoriek. Hierdoor blijft de doorbloeding matig tot slecht en worden klachten chronisch.

Bij veel chronische ziekten en chronische aandoeningen hebben in de basis een verminderde een verminderde microcirculatie.

Denk aan ontstekingsziekten zoals; Dementie, Alzheimer, Parkinson, Fibromyalgie, Diabetes, Stress gerelateerde klachten, Huidaandoeningen, Chronische Vermoeidheids Syndroom (CVS), auto-Immuunziekten, Hart -en vaatziekten, Polyneuropathieën. 

Als de microcirculatie toch niet is te beïnvloeden door medicatie hoe kunnen we deze dan toch verbeteren?

Nobelprijswinnaar, Dr. Louis J. Ignarro, die in 1998 (zie link achtergrond informatie) ontdekte dat Stikstofoxide (NO) de belangrijkst stof is voor de microcirculatie. Deze stof wordt gevormd uit L-arginine, een essentieel aminozuur.

Hoe werkt NO?

Microcirculatie en stikstofmonoxide (NO)
Bron: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18608992
Hij erkende dat Pulsed Electro Magnetic Field therapie (PEMF), de enige methode is waarmee op dit moment de microcirculatie te beïnvloeden is.

Microcirculatie en Pulsed Electro Magnetic Field therapie
Bron: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6320690/  

WAT IS FYSISCHE VAATTHERAPIE?

De fysische vaattherapie is een bio ritmische stimulering van de bloedvaten. De fysische vasculaire therapie van Bemer is de enige medische gecertificeerde therapie, die mag claimen dat hiermee de microcirculatie 30% wordt verbeterd.

Met behulp van dit elektromagnetisch veld worden de spiercellen in de vaatwanden van de microvaten gestimuleerd tot contractie, zodat meer bloed in het capillaire gebied wordt gepompt. Hierdoor neemt de toevoer van zuurstof naar de cel toe en afvoer van afvalstoffen naar het bloed. Het resultaat is dat hierdoor de cellen en de weefsels zich beter kunnen herstellen.

Hiermee kunt u zich voorstellen en begrijpen dat dit een enorme meerwaarde heeft voor veel chronische aandoeningen.

HOE KUNNEN WE DE MICROCIRCULATIE VERBETEREN:

Microcirculatie en Bemer
Bron: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23940071

Microcirculatie, regulatie en doorstroming
Bron: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4742348/

Microcirculatie en veroudering
Bron: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6538209/

Microcirculatie en hart- en vaatziekten
Bron: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6122906/

Microcirculatie en dementie
Bron: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25510382

Microcirculatie en diabetes
Bron: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20206730

De oplossing is makkelijker dan je denkt

Afspraak maken

U kunt ons mailen of bellen om een afspraak in te plannen.

 

Contact

Neem contact met ons op
 

info@voedingenvitamines.nl

error: disabled