Hart- & Vaatziekten

Hart- & Vaatziekten

Ondanks miljarden die uitgegeven aan statines en nog steeds braaf voorgeschreven worden. Inmiddels is uit onderzoek steeds meer bewijs dat cholesterol niet de oorzaak is in het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. De preventie in Nederland gaat niet verder dan het waarschuwen voor te hoog cholesterol en roken.
Daarnaast wordt nog steeds voorlichting over gezondheid en vetarme voeding gepromoot, maar ondanks dit alles is hart- en vaatziekten nog steeds doodsoorzaak nummer 1 in het westen.

Er is steeds meer bewijs dat het ontstaan van hart- en vaatziekten te maken heeft met laaggradige ontstekingen en milieufactoren (exo- en endotoxines).

Hart – en vaatziekten ontstaan als de bloeddoorstroming van bepaalde slagaders, zoals de kransslagaderen rond het hart of de slagaders naar de hersenen, onvoldoende is. Dit is meestal het gevolg van vaatvernauwing.
We kennen hierin verschillende ziektebeelden, zoals angina pectoris, hartinfarct, hartritmestoornissen, hartfalen, beroerte, hersenbloeding atherosclerose en arteriosclerose.

RISICOFACTOREN / OORZAKEN IN HET ONTSTAAN VAN HART- EN VAATZIEKTEN ZIJN:

 1. Exo- en endotoxines (virussen, bacteriën, parasieten, xenobiotica)
 2. Laaggradige ontstekigen
 3. Te hoog homocysteine
 4. Stress / burn-out
 5. Schildklierproblemen
 6. Diabetes
 7. Overgewicht (met name buikvet)
 8. Maagdarmklachten
 9. Onvolwaardige en slechte voeding (verzadigde vetten, te veel koolhydraten, suikerrijke voeding / dranken)
 10. Te weinig lichaamsbeweging

STATINES EN CHOLESTEROL

Functie van cholesterol 

 • Bouwstof van alle steroïde hormonen (cortisol, aldosteron, progesteron, testosteron)
 • Vorming van galzouten
 • Rol integriteit en vloeibaarheid van onze celmembranen
 • Reparatiestof bij cel schade
 • Neutraliseren van virussen, bacteriën en toxines
 • Vetvertering van de dunne darm

Endotoxemie is een bron van laaggradige ontstekingen.

Er is steeds meer bewijs dat laaggradige ontstekingen aan de basis liggen in het ontstaan van hart- en vaatziekten. Maar niet in een te hoog cholesterol volgens de medische wetenschap.

De verhouding van het HDL- cholesterol en LDL-cholesterol zegt wel iets over het risico op hart- en vaatziekten. Overproductie van geoxideerd LDL-cholesterol kan een ontstekingsreactie veroorzaken. Cholesterol zelf is hierin niet de oorzaak.

Uit onderzoek blijkt dat LDL-cholesterol niet de levensduur en het overlijden bij ouderen vergroot. In tegendeel, het verlengt zelfs de levensduur.

 

Bron: bonusan

Er zijn andere belangrijke oorzaken die hierin een rol spelen, namelijk:

 1. Het homocysteïne gehalte
 2. Laaggradige ontstekingen

Andere oorzaken hierin zijn het gebruik van verzadigde vetten, transvetzuren en linolzuur. Hierdoor ontstaat verdikking van de vaatwand en arteriosclerose (aderverkalking).

Statines worden nog steeds ingezet ter verlaging van het LDL-cholesterol. Maar uit onderzoek blijkt dat een te hoog LDL-cholesterol niet de oorzaak is in het ontstaan van hart- en vaatziekten? Daarnaast hebben statines veel bijwerkingen, zoals spierpijnen en vermoeidheid. Het blokkeert de enzym pathway die nodig zijn voor de productie van co-enzym Q10. Onze mitochondriën (energiefabriekjes) in onze cellen krijgen hierdoor tekort aan co-enzym Q10 waardoor juist het risico op hart- en vaatziekten toeneemt.

Bron: bonusan

Een ander voorbeeld is verhoogde stress. Stress leidt tot het vrijmaken van het hormoon cortisol. Dit is een steroïdehormoon: de basis ervan is cholesterol. Bij verhoogde stress is er een verhoogde vraag naar cortisol en is er meer cholesterol nodig om in de aanmaak van cortisol te voorzien. Dit leidt dus tot verhoogde cholesterolniveaus.

Is het dan slim om dit met een statine te gaan verlagen? Ik denk het niet!

De oplossing van cholesterolproblemen is dus gelegen in het aanpakken van de belangrijkste oorzaken voor de verhoging van cholesterol, stress, insulineresistentie en met behulp van leefstijlinterventies.

METHYLERING

Methylering is het begin van een goede en blijvende gezondheid op lange termijn. Methylering is een biochemische reactie waarbij er een methylgroep (CH3-groep) wordt afgegeven aan een molecuul. Binnen de epigenetica betekent dit of een gen wel of niet tot expressie komt.

Dit proces ligt aan de basis van onze energieproductie (mitochondriën), de aanmaak van hormonen, neurotransmitters, immuun cel aanmaak, leverwerking / ontgifting, ontstekingen, DNA regeneratie, hart- en vaatziekten, herstel en verwerking van stress.

De methylering speelt een belangrijke rol om de laaggradige ontstekingen in het lichaam onder controle te krijgen.

Een te hoog homocysteïne zorgt voor meer ontstekingsgevoeligheid, insulineresistentie en neurodegeneratie. En hierdoor een hogere kans op hart en vaatziekten.

Bron: bonusan

We moeten oorzaken zoeken voor het oplossen van hart- en vaatziekten in stress, mileufactoren (exo- en endotoxines), ons microbioom (in de darmen), in voeding en lyfestyle.

VOEDING EN HART- EN VAATZIEKTEN

Er is er in de praktijk al wel de nodige ervaring opgedaan met de positieve effecten van het gebruik van een aangepaste voeding en het gebruik van voedingssupplementen.

Welke voedingsmaatregelen en voedingssupplementen effectief kunnen zijn, hangt van heel veel factoren af en is per persoon heel verschillend.

Diverse testen kunnen meer aanwijzingen geven over welke individuele aanpassingen gemaakt dienen te worden.

Middels onderzoek kan worden vastgesteld welke voedingsmaatregelen bij u effectief kunnen zijn om de klachten te verminderen. Hieronder vindt u een overzicht van onderzoeksmogelijkheden die zinvol zijn bij hart- en vatziekten.

A. Homocysteïne onderzoek
B. hs-CRP
C. Vitaminen en mineralen onderzoek
D. Co-enzym Q10 onderzoek
E. Vetzuurprofiel test
F. Oxidatieve en Nitro-stress (stressfactor)
G. Aminozuuranalyse in 24uurs urine

ORTHOMOLECULAIRE AANPAK BIJ HART- EN VAATZIEKTEN

 1. Anamnese / analyse
 2. Exo- en endotoxines analyseren
 3. Stressfactoren in beeld brengen
 4. Laaggradige ontstekingsgevoeligheid bepalen (hs-CRP)
 5. Zuur/base balans
 6. Aanwezigheid van diabetes, schildklierproblemen, overgewicht
 7. Spijsvertering
 8. Voedingspatroon
 9. Bewegingspatroon
 10. Lifestyle / ontspanning

Wilt u een goed advies en mogelijke factoren / oorzaken weten die te maken hebben met het ontwikkelen van hart- en vaatziekten? Neem dan nu contact op!

Symptomen

Hartkloppingen

pijn op de borst

vermoeidheid

vocht vasthouden

sneller benauwd

sneller buiten adem

pijn in de bovenbuik

onrustig gevoel

hartritmestoornissen

angst

misselijkheid

duizeligheid

Oorzaken van hart- en vaatziekten

Mogelijke oorzaken zijn bijvoorbeeld langdurige werkstress, familie- of privé omstandigheden in combinatie met emoties, roken, alcohol en andere stimulerende middelen. Gebruik van bepaalde medicijnen (vooral bij astma en COPD). Ook hormonenveranderingen zoals rondom de overgang kunnen leiden tot klachten.

De oplossing is makkelijker dan je denkt

Afspraak maken

U kunt ons mailen of bellen om een afspraak in te plannen.
error: disabled