Verzuring

Hoe verzuurd is je lichaam?

Bepaal zelf uw fitheidniveau

Heb je op minimaal 4 vragen een positief antwoord dan bent u al verzuurd!
 • Drinkt u veel koffie?
 • rookt u?
 • heeft u veel stress?
 • eet u veel suiker?
 • drinkt u veel alcohol?
 • eet veel bewerkt en gefrituurd voedsel?
 • gaat u laat naar bed?
 • sport u weinig?
Onze gezondheid is gebaseerd op het in stand houden van ons inwendig milieu. Binnen dit inwendig milieu speelt het zuur-base evenwicht een grote rol. Wanneer het bloed te zuur is, wordt calcium aan onze botten onttrokken om het bloed te alkaliseren.
Het ademhalingsproces in de hersenen wordt zelfs gestuurd door de zuur-base ballans. Dit centrale centrum reageert primair op een te hoog koolzuurgehalte in het bloed, veroorzaakt door verzuring en niet op een gebrek aan zuurstof, hetgeen voor de hand zou liggen. Hoewel de kennis op dit gebied nog onvolledig is, wordt het grote belang hiervan in de alternatieve geneeskunde erkend. Behandeling van het zuur-base evenwicht wordt tot nu toe alleen beperkt tot voedingsadviezen. Door een overschot aan kunstmatig kunstmest raakt de landbouwgrond steeds verder verzuurd. Hierdoor ontstaat een overschot aan nitraat, waardoor er een overschot aan aminozuren (meer vorming van planteneiwitten) ontstaat en de gewassen meer insecten aantrekken. Hierdoor wordt de gewassen gevoeliger voor allerlei ziekten. Hierdoor moeten er ook weer meer bestrijdingsmiddelen worden gebruikt om ziekten in gewassen te onderdrukken. Ook wordt er gewerkt met te hoge concentratie aan de bekende NPK-meststoffen. Dit lijdt op lange termijn tot uitputting van essentiële mineralen en spoorelementen in de bodem. Het is eigenlijk niet verwonderlijk dat de ziekten vandaag de dag veelal verzuringsziekten zijn. Veel voorkomende klachten van deze tijd waarbij verzuring een belangrijke rol speelt, zijn osteoporose, Hart -en vaatproblemen, chronische infectie, eczeem, Artritis, RSI, Fibromyalgie, Hypoglykemie, Diabetes type 2, overgewicht, Artrose, Burnout, Depressie, Kanker, maagdarmproblemen. RG voeding –en vitamineadvies wil graag u nu de mogelijkheid geven en de praktijkervaring delen om de zuur-base balans effectief te kunnen behandelen. Dit is mogelijk door het preparaat met de naam pH Liquid Care (pH regulator).

Klik voor meer uitleg over de behandeling van verzuring op de onderstaande links.

 • Natuurlijke behandeling van verzuring

  In het voorgaande artikel dat ik schreef, heb je inzicht kunnen krijgen in het levensbelang van handhaving van de zuur/base balans in ons lichaam. Het is echter niet voldoende (tijdelijk) het “oude puin te ruimen”, de ballast aan opgebouwde zure slakken af te werpen. Er is maar één oplossing in deze: consequente ontzuring! In de hedendaagse natuurgeneeskunde wordt er (helaas) nog niet zoveel gebruik gemaakt van ontzuringstherapieën. De hedendaagse geciviliseerde gestresste mens wordt echter nu al tientallen jaren lang geconfronteerd met een enorme toename aan lichaamsbelastende factoren. Hierbij gaat het niet alleen om (werk)stress, zware lichamelijke arbeid (sport), maar denk ook eens aan de belasting door straling van mobile telefoons, computers, aardstralen en TV. Maar denk ook aan de toename van synthetische stoffen in shampoos, huid,- haar, -en verzorgingproducten, milieuverontreiniging, gifstoffen en chemicaliën in water en voedsel etc. Vanaf 1965 tot 2000 zien we een enorme toename van chemische bestanddelen in onze voeding en verzorgingsproducten. Wekelijks komen er 6.000 nieuwe chemische bestanddelen bij. 3.000 daarvan in onze voeding. Drinkwater in Amerika bevat 700 chemicaliën. De cosmetica bevat 900 neurotoxische stoffen. Waar is het einde?

  Het goede nieuws

  Het goede nieuws is dat wij op een aantal vlakken daar zelf een keuze in kunnen hebben. Er zijn tegenwoordig vervangende natuurlijke huid,- haar, -en verzorgingsproducten die vrij zijn van lichaamsbelastende stoffen (voorbeeld: sodium laurylsulfaat in shampoos, aluminium en alcohol in deodorantrollers, propyleenglycol in tandpasta’s).

  Voor het zuiveren van water zijn er prima waterfiltersystemen ontwikkeld voor thuisgebruik om de gifstoffenbelasting en chemicaliën te beperken.

  Het mag nu ook uit het bovenstaande duidelijk zijn dat het lichaam in zo’n situatie voor het neutraliseren van zuren in de verschillende weefsels zijn basische mineraalvoorraden aanboort uit namelijk het skelet.

  Het is dus belangrijk dat het lichaam zo snel mogelijk de zuren stoffen neutraliseert. Dit gebeurt met behulp van verschillende mechanismen die grote hoeveelheden basische stoffen kunnen produceren. Dit gebeurt o.a. door de alvleesklier (produceert natriumbicarbonaat) en de lever (produceert de basische stof: gal) Als dit proces te vaak in werking treedt, moeten voor een effectieve behandeling van de zuur/base balans de volgende aanwijzigen in acht genomen worden:

  1. Wegnemen van psychische en nerveuze disharmonieën, zoals verdriet, angst, ergernis, aanhoudende stress.
  2. Beperking van voedsel met een hoog zuurgehalte, alsmede voldoende toevoer van basische voedingsstoffen en het bevorderen van de opname ervan.
  3. Reactiveren en ondersteunen van de natuurlijke uitscheidingsprocessen via de darmen, de nieren, de longen en de huid.
  4. Versterking van het immuunsysteem door indien nodig met ondersteuning van natuurlijke immuunstimulerende stoffen.

  Voedingsmiddelen met een overschot aan zuren en basen.

  Om de zuren die tijdens de stofwisseling ontstaan volledig te kunnen uitgescheiden moet er voldoende baserijke voedingsmiddelen worden aangeboden.
  Om deze reden mag maximaal 20% van de voeding bestaan uit voedingmiddelen met een hoog zuurgehalte. Wanneer men dit niet doet ontwikkelt zich in eerste instantie een latente verzuring, die nog ongedaan gemaakt kan worden. Deze latente verzuring gaat al wel gepaard met deels duidelijke uitscheidingsstoornissen.
  Houdt deze verzuring langdurig aan dan ontstaat een totale verzuring van het gehele organisme; hierbij ontwikkelen zich nauwelijks meer te genezen ziekten zoals bijvoorbeeld. Kanker, multiple sclerose, reuma, osteoporose etc.

  De belangrijkste maatregelen bij alle vormen van weefselverzuring zijn: blijvende verandering in voeding, verandering in eet -en leefgewoonten en het overschakelen op een natuurlijke levenswijze, waarin voldoende lichaamsbeweging, voldoende en verkwikkende slaap en het verminderen van lichamelijke en psychische belasting.

  Zelfs als er sprake is van vergevorderde verzuring kan een consequente ontzuring, door verandering van de voeding en leefomstandigheden nog hulp en verlichting bieden. Hierbij is het wel nodig om als ondersteuning basische preparaten naast de voeding te worden ingenomen.
  Bij verandering van de voeding is het heel belangrijk dat de verhouding tussen basische en zure voedingmiddelen juist is (80% basische en 20% zure).

  Een korte opsomming van voedingmiddelen met overschot aan zuren en basen:

  Overschot aan zuren:

  • Koffie, thee en alcohol
  • Dierlijk eiwit, zoals vlees, worst, vis en eieren
  • De meeste melkproducten (niet de melk zelf)
  • Koolhydraten (suiker, snoepgoed, alle graansoorten behalve gierst en spelt)
  • Noten (vooral pinda’s) Overschot aan basen:
  • Bijna alle groenten (behalve spruitjes, artisjokken, savooiekool en rijpe erwten)
  • Alle soorten kropsla
  • Melk (het beste rauw en vers)
  • Fruit (vooral zoet fruit, zoals bijv. bananen, vijgen, zoete appels, peren, rozijnen)

  Het belang van de verhoudingen in de darm

  De omstandigheden waarin onze darm van het grootste belang zijn voor gezondheid en ziekte. Onze spijsvertering neemt een zeer belangrijke sleutelpositie in. Wist je dat 70% van ons immuunsysteem zich bevindt in onze darmen? Een goed milieu en conditie van de darmen betekent ook een goede spijsvertering, stoelgang en opname van de voedingstoffen. Als ons spijsverteringsysteem te veel wordt belast door zuur en zwaar verteerbaar voedsel (vlees, verzadigde vetten, gebakken -en gebraden producten) Heeft dit op lange termijn nadelige gevolgen voor de darmen, nieren, lever en immuunsysteem.

 • Vruchten en zuren

  We zien steeds vaker vanwege lange aanvoerroutes dat fruit in onrijpe toestand wordt geplukt en vervolgens naar het land van bestemming wordt gestuurd. Het fruit moet eerst in zogenaamde rijpingscellen narijpen en kan dan na een bepaalde rijpingsgraad te hebben bereikt, worden verkocht. In het algemeen geld hoe onrijper de vrucht, des te zuurder zij is. Vruchten die niet zijn gerijpt aan de boom bevatten aanzienlijk meer zuren.

  Een rijpe perzik is suikerzoet en bevat bijna geen zuren. De enige vrucht die zuiver basisch is en geen zuren bevat, is de banaan. Het zuurgehalte per vrucht kan verschillen. Zo zijn er bijvoorbeeld zure appels, zoals de goudrenet en zoete appels, zoals de Cox d’orange. Maar ook vruchten met een laag zuurgehalte kunnen, wanneer zij niet worden geneutraliseerd, in het lichaam zuur reageren.

  Het drinken van vruchtensappen moet worden afgeraden, omdat zij bijna altijd een hoger zuurgehalte hebben dan de vrucht zelf. Daarnaast speelt bij vruchtensappen ook de genuttigde hoeveelheid een rol. Zo is het bijvoorbeeld gemakkelijker het sap van drie appels te drinken dan drie appels te eten. Bovendien blijft een aanzienlijk deel van de mineralen achter in het vruchtvlees. Aan bijna alle sappen wordt tegenwoordig wordt suiker of een suikervervangende stof toegevoegd, die een eventuele zure smaak tegengaat, maar in het lichaam een zuurvorming tot gevolg heeft. Zoals u bekend is, is suiker een van de grootste zuurvormers in het lichaam. Ook honing bevat zuren en moet met mate worden gebruikt. Voor elk levensmiddel geldt, dat het altijd uitsluitend kan worden beoordeeld in samenhang met de spijsverteringsorganen, waarin het in voedende stof wordt omgezet.

  Dit geldt vooral voor de beoordeling van de base –en zuurvorming van vruchten. Zeer vaak vindt je citroen(sap), tomaten, of sinaasappels in de lijst van basevormende producten. Ik wil in dit verband opmerken, dat er van een basevorming van deze vruchten alleen sprake is in een gezond organisme. Bij mensen met verstoorde zuur-base verhouding hebben deze vruchten duidelijk een zure uitwerking!

  Let bij de consumptie van vruchten goed op de hoeveelheid, het klimaat en het tijdstip van de consumptie. Terwijl iemand met een gezonde darm ‘zomers bij ongeveer 30 graden celcius per dag ca. 2 kg vruchten goed verteert, geldt hetzelfde bij temperaturen onder het vriespunt in de winter voor hoogstens 250 gram. Hoe warmer het klimaat, des te beter worden de vruchten verdragen. Hoe is dit te verklaren? Heel simpel: vruchtenzuren worden bij hogere temperaturen makkelijker geneutraliseerd dan bij lage. De verteerbare hoeveelheden worden afgeleid van de temperaturen.

  Met betrekking tot het tijdstip moeten de volgende tijden in acht worden genomen: Tegen de middag tot ongeveer 17.00 uur in de namiddag, wanneer je lichaam goed op gang is, worden de vruchten probleemloos verteert. Worden deze na 18.00 uur genuttigd (de darm gaat met de kippen op stok en staat na het haangekraai weer op) dan kunnen zij als gevolg van de natuurlijke rustfase niet goed meer worden verteerd.; het gistsuiker gist tot foezelalcohol, met alle gevolgen van dien!
 • Over het verschil tussen mannen en vrouwen

  Wat is stofwisseling?

  Normaal gesproken bevinden de waardevolste stoffen van ons lichaam (de spoorelementen en mineraalstoffen) zich in de huid, de haren, de tanden, de nagels, de vaten, de botten, de pezen en de gewrichten. Als wij elke dag meer spoorelementen en mineralen zouden nemen dan er nodig zijn om de steeds weer aanvallende zuren en gifstoffen te neutraliseren, dan zouden wij veel langer mooi en gezond blijven.

  Zoals ik al eerder heb aangehaald, hebben wij vandaag de dag met zovele soorten zuren en gifstoffen te doen uit het milieu, door verkeerde voeding en visie, dat het lichamelijk evenwicht is verstoord en we tekorten aan mineralen hebben. Dit is reden waarom deze dwangmatig weg worden gehaald uit de huid, haarbodem, vaten, pezen, botten, tanden, pezen, etc. De zuren en gifstoffen leiden tot vorming van zure zouten, die we als slakken kennen. Deze worden onder zeer bepaalde thermische, psychische, natuurkundige, chemische en mathematische voorwaarden in de verschillende weefsels, organen, klieren, enz. van het lichaam opgeslagen. Zo voltrekt zich de steeds verder oplopende verslakking. Het daarom ook voor iedereen min of meer een levensopgave om een dergelijke manier van stofwisseling te vermijden.

  Wat is het stofwisselingsverschil tussen man en vrouw?

  Reeds 800 jaar geleden leerde de Heilige Hildegard von Bingen ons, dat de vrouw gedurende haar vruchtbare periode eenmaal per maand haar “slechte sappen” uitscheidt. Dat zijn volgens de huidige tijd de zuren en gifstoffen.

  Deze mogelijkheid van uitscheiding van zuren en gifstoffen heeft de man niet. Hij moet, in tegenstelling tot de vrouw, alle zuren en gifstoffen direct stofwisselen/neutraliseren.

  De vrouw ‘parkeert’ tussen de menstruaties de zuren en gifstoffen uit de stofwisseling van eten, drinken en stress, direct in bloed lymfe, celvloeistof en placenta, en scheidt eenmaal per maand de tot dan geparkeerde zuren en gifstoffen met het menstruatiebloed uit.

  Waarom verliest een man vaak vroegtijdig zijn hoofdhaar en leeft hij 10 jaar korter dan een vrouw?

  Een man moet elke milligram zuur en elke milligram gifstof onmiddellijk neutraliseren! Zijn stofwisseling is hier als het ware op getraind, maar toch is zijn neutraliseringspotentieel ongeveer 10 jaar eerder opgebruikt dan dat van de vrouw. Dat is de reden van zijn kortere levensverwachting.

  De haarbodem is te vergelijken als de brandweercentrale van het menselijk lichaam om zuren te blussen en gifstoffen te neutraliseren. De mineraalstoffen van de haarbodem stellen zich hier snel voor beschikbaar.

  De functie van de mineralen en sporenelementen in de haarbodem is het voeden van de haarwortels. Wanneer deze echter gebruikt moeten worden om schadelijke stoffen te neutraliseren, wordt de voorraad uitgeput. Bij de man is de voorraad 20 tot 30 jaar eerder uitgeput dan bij de vrouw. Dit is de reden dat een man al rond zijn 30e levensjaar zijn haren begint te verliezen. Tegenwoordig zelfs al eerder.

  Een vrouw moet pas na de menopauze de schadelijke stoffen neutraliseren volgens dezelfde lichaams-chemische wetten als die van de man. Daarom treedt haarverlies bij de vrouw pas op rond haar 70e levensjaar.

  Tegenwoordig echter komt haarverlies bij veel vrouwen al voor vanaf hun 50e tot 660e levensjaar. Oorzaak hiervan is in de meeste gevallen de hormoontherapieën die gedurende tientallen jaren toegepast zijn voor bijvoorbeeld: acnebehandeling, anticonceptie en uiteindelijk in de menopauze hormoonsuppletie met oestrogenen.

  Ook extreme stress-situaties of vergiftigingen kunnen de oorzaak zijn van vroegtijdige haaruitval bij vrouwen. In deze gevallen kan haaruitval reeds optreden op 30-jarige leeftijd. Dikwijls gaat het haar dan op bepaalde plaatsen uitvallen en worden cirkelvormige kale plekken gevormd.

  Bij personen die behandeld worden met chemotherapie gebeurt de haaruitval extreem snel. De gifstoffen die worden toegediend om kwaadaardige cellen uit te schakelen, vernietigen in korte tijd de totale voorraad aan mineralen en sporenelementen in de haarbodem. Gevolg hiervan uit zich in plotselinge haaruitval.

  Ik vertrouw erop dat deze bijdrage weer een diepere kijk zal geven op de belangrijkheid van de behandeling van de zuur/base balans.

  Waardevolle boeken over zuur-base evenwicht zijn:
  Gezond door ontzuring
  Door Harald Hosch
  ISBN nr: 90-6030-564-7

  Optimale ademhaling voor iedereen
  Door Dr. E. Gross
  ISBN nr: 90-6030-455-1

  Biobalance The acid/alkaline Solution to the Food-Mood-Health-Puzzle
  Door Rudolf A. Wiley, PhD.
  ISBN nr: 0-943685-0502

© Copyright Richard Groeneveld | Algemene voorwaarden | AVG
Webmaster: Bluepoint eCommerce